ТРУПЪ 1

1. Мертвое тело, труп

. Идеже бо аще будеть трупъ, ту съберуться орьли (τὸ πτῶμα). (Мф. XXIV, 28) Остр.ев., 145 об. 1057 г.

[то же – Сл.Иппол. об антихр., 103. XII в.

]. Лусимаахъ ста надъ трупъмь, въпрашаше: чьто быс<ть> ему (τῷ πτώματι)? (Муч.Февронии) Усп.сб., 245. XII–XIII вв.

[Епифан] гла҃ше... грядѣте... бе-страха, чада, и видите трупъ звѣринъ (τὸ πτῶμα). (Ж.Епиф.Кипр.) Там же, 256. Тѣло без душа хромо есть и не наречеться человѣк, но труп. Кир.Тур. XII, 342. XV в.

~ XII в.

Искажу капища ваша и потреблю древяная твари руку вашею, и положю трупы ваша на трупѣхъ кумиръ ваших (τὰ κῶλα... ἐπὶ τὰ κῶλα). (Лев. XXVI, 30) Пятикн., 108 об. XV в.

[то же – Библ.Генн. 1499 г.

]. А останок [королевских полков] побеже. А трупов мертвыих своих наметаша карабли и потопиша в мори. Ж.Ал.Нев. (Бег.), 355. XVI в.

Трупъ смрадный тѣло без души бываетъ. Сим.Пол.Орел рос., 55. 1667 г.

Извлеченъ убо бысть трупъ его [Бориса Годунова] безчс҃тно и на позорищи поверженъ. Ж.ц.Дм., 40. XVII–XVIII вв.

2. Собир. Трупы, множество убитых. (1502)

: А псковичи труп наехаша на 3 день, а не вѣдаша того бою. Псков.лет. I, 87. XVI в.

Видѣлъ онъ на томъ бою побитыхъ литовскихъ людей трупу со 150 человѣкъ. АМГ I, 473. 1633 г.

Секли их, воров, конные и пешие, так что на поле, и в обозе, и в улицах в трупу нельзя было конному проехать. Разин.восст. II, 303. 1670 г. В той башне воров побили, что человеку пролесть по трупу сверх башне нельзя. Там же, 352. || Место битвы. (1471):Побѣгоша [псковичи] въскорѣ и не похранивше своих, блудущеся на себѣ бол<ь>шаа рати; тол<ь>ко на том трупу еще ухативше [в ркп.: ухвативше; вар. XVII в.: ухватиша] пригнавше к нимъ новогородча в доспѣше. Псков.лет. II, 183. XVI в.

3. Туловище человека (без головы)

. Епск҃пле же тѣло, акы в тъ дн҃ь бяше погребено, тако прѣбывъ цѣло, велико же и чс҃тно чюдо се есть, яко главѣ его причетанѣ бывши трупѣ, яко не бѣ отсѣчена (τῷ σκηνώματι ‘с обиталищем <души>’). Патерик Рим., 249. XVI в. А труп тела его [Харитона] вскочи на ноги стоя и нача страшно трястися. Пов.Ив.Гр. и куп., 268. XVII в.

4. Ствол, обрубок дерева; тж. образно.

Възбудивъся обрѣте томь часѣ отъсѣченѣ имы руцѣ и обѣ свои нозѣ, трупъ лежя (κορμός ‘бревно’). Патерик Син., 101.XI в.

И зѣло почтивъ его [св. Савву Сербского] и дастъ ему [султан] варсамоелео [ср. греч. βαλσαμέλαιον ‘бальзамическое масло’] и псилалога [вм.: ксилалога; ср. греч. ξυλαλόη букв. ‘дерево алоэ’] избранна трупъ великъ и благовонныхъ араматъ индийскыхъ, сахаръ же и финики. (Ж.Сав.Серб.) Хроногр. 1512 г.

, 394. 1538 г. || Кусок чего-л. Якоже бы кто трупъ златъ сълиялъ, ти потомъ на златица раздробилъ и (μᾶζαν χρυσοῦ [букв. ‘лепешка золота’]). Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&, IV, 517. XV–XVI вв.